biologisch Vegan

Adaptogene paddenstoelen

We horen steeds meer over adaptogene paddenstoelen. In de afgelopen jaren zijn adaptogenen steeds verder ingeburgerd als een natuurlijke manier om met stress en vermoeidheid om te gaan. Toch is het geen nieuwe trend, want adaptogene kruiden en paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn planten, kruiden en paddenstoelen die je weerbaarheid tegen stress verhogen. Ze helpen jou en je lichaam om beter met stressvolle situaties om te gaan en je eraan aan te passen. De term “adaptogenen” is afgeleid van het woord “adaptare” en betekent letterlijk “aanpassen”. 

De Russische wetenschapper Dr. Brekhman heeft tijdens zijn leven jarenlang onderzoek naar adaptogenen gedaan. Hij was een pionier op het gebied van botanische geneeskunde en zijn hele carrière was gewijd aan het onderzoeken van plantaardige stoffen en het verbeteren van gezondheid en welzijn. In 1968 werd door Dr. Brekhman bepaald wat adaptogenen zijn aan de hand van de volgende definitie:

‘Een adaptogeen is een niet-toxische stof en veroorzaakt geen of minimale bijwerkingen op de lichamelijke of geestelijke gezondheid. Het versterkt het vermogen van het lichaam om de schadelijke effecten van stress te weerstaan ​​en helpt het normale fysiologische functioneren te bevorderen of te herstellen’.

Shiitake paddenstoel - schoonmakers van de natuur
adaptogene paddenstoelen stress pure mushrooms

Stress en de invloed op onze hormonen en lichaam

In ons huidige, moderne tijd worden we bijna dagelijks geconfronteerd met stress. Deze constante stress leidt tot een hogere productie van stresshormonen, wat kan leiden tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. De bekendste stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen worden afgegeven door onze bijnieren. Tijdens een acute stresssituatie zorgen zij ervoor dat we snel kunnen reageren. Ze verhogen de hartslag, de bloeddruk en stimuleren onze impulsen, waardoor we kunnen vluchten of vechten. 

Een beetje stress op zijn tijd is niet erg. Echter, als stress chronisch wordt, kan dit een negatief effect hebben op je welzijn en je mentale prestaties. Omdat we tegenwoordig vaker stress ervaren, denkt ons lichaam dat we constant in een gevaarlijke situatie bevinden. Met als gevolg dat ons lichaam te vaak stresshormonen aanmaakt, wat tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan depressie, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen en hart- en vaataandoeningen.

Adaptogenen bij stress en onrust

AIs er sprake is van chronische stress, dan worden de stresshormonen continu vrijgegeven en blijven de bloeddruk en bloedsuikerspiegel onnodig hoog. Dit kan op den duur nadelige invloed hebben op de functies van de bijnieren en de schildklier. Ook wordt het risico op allerlei gezondheidsproblemen vergroot. 

Het is belangrijk om in tijden van stress zo veel mogelijk de oorzaak van het probleem aan te pakken. Blijf er niet mee rondlopen, maar probeer – indien mogelijk – oplossingen voor je situatie te vinden. Hierbij zijn rust, ontspanningsoefeningen, beweging en gezonde voeding zeer belangrijk. Daarnaast kan je jouw lichaam extra ondersteuning bieden door je weerbaarheid tegen stress te verhogen. Hierdoor ben je beter bestand tegen spanning en onrust. Adaptogenen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. 

Adaptogenen hebben een gunstige invloed op onze bijnieren, die onze hormonen aanmaken wanneer sprake is van stress. Dit maakt adaptogenen geschikt als aanvulling op een gezonde levensstijl* en als ondersteuning voor de gemoedstoestand* of het energieniveau*.

Adaptogenen helpen je mentale en lichamelijke weerbaarheid te vergroten bij stresssituaties*, waardoor je lichaam (zowel geestelijk als lichamelijk) weer in balans komt*. Met andere woorden: adaptogenen kunnen helpen het evenwicht te herstellen* en stress te verlichten*. Ze komen voor in de vorm van kruiden, maar ook sommige paddenstoelen hebben een adaptogene werking op het lichaam. 

Adaptogene paddenstoelen: welke soorten zijn er?

Veel paddenstoelen worden als adaptogeen beschouwd. Wij bespreken de meest bekende soorten:

Reishi

Reishi (Ganoderma Lucidum) komt oorspronkelijk uit Azië en wordt al eeuwenlang gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Reishi paddenstoel is rijk aan polysachariden (essentiële suikers). Dit zijn koolhydraten die we nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast heeft Reishi een adaptogene werking, te danken aan de triterpenen die rijkelijk in deze paddenstoel voor komen.

Cordyceps

Van oorsprong komt de Cordyceps paddenstoel in de hooggebergte van China voor, waar het als een parasiet op rupsen groeit. Uit het hoofd van de rups vormt een knotsvormige paddenstoel. Deze paddenstoel helpt – net als andere adaptogenen – ons lichaam bij het behouden van evenwicht in tijden van stress. Overigens heeft Pure Mushrooms een kweektechniek ontwikkeld waarbij Cordyceps op diervriendelijke (vegan) wijze kan worden geteeld. 

Lion’s Mane 

Lion’s Mane (Hericium erinaceus) paddenstoel heeft een opvallende vorm dat doet denken aan een imposante bos leeuwenmanen. Lion’s Mane is één van de populairste adaptogene paddenstoelen. Daarnaast ondersteunt de paddenstoel de lichaamseigen NGF (nerve growth factor). Dit is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de signaaloverdracht in de hersenen, met name bij de zenuwcellen. 

adaptogene paddenstoelen pure mushrooms

Hoe neem ik adaptogene paddenstoelen in?

In tegenstelling tot champignons, zijn sommige van deze adaptogene paddenstoelen niet geschikt om mee te koken. Ze bevatten namelijk onverteerbare vezels. Door de paddenstoelen te verwerken tot een extract, wordt de bio-beschikbaarheid verhoogd. Hierdoor is ons lichaam in staat de waardevolle stoffen uit de paddenstoel op te nemen. Pure Mushrooms maakt gebruik van biologische paddenstoel extracten en verwerkt deze tot goed opneembare capsules. Ben je benieuwd hoe Pure Mushrooms de paddenstoelen verwerkt tot hoogwaardig supplement? Lees dan hier meer over ons productieproces

Zijn adaptogenen gevaarlijk?

Adaptogenen worden als veilig en niet-giftig beschouwd en kunnen dagelijks worden gebruikt. Blijf altijd je gezond verstand gebruiken en kijk hoe je lichaam reageert. Raadpleeg je arts indien je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt. 

Adaptogene paddenstoelen van Pure Mushrooms

Ben je nieuwsgierig geworden naar de werking van heilzame paddenstoelen? Probeer dan eens één van onze hoogwaardige supplementen. Bij Pure Mushrooms geloven we in de kracht van adaptogene paddenstoelen. Alle producten zijn biologisch en vegan gecertificeerd, puur natuur en zonder kunstmatige toevoegingen. Goed om te weten: onze capsules zijn vrij van vulmiddelen. We voegen alleen 20 mg vitamine C in de vorm van acerola toe per capsule. Op deze manier laten we paddenstoelen extra goed tot hun recht komen.

Pure Mushrooms paddenstoelsupplementen - puur, vegan en bio