biologisch Vegan

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van adaptogene paddenstoelen zoals Lion’s Mane, Cordyceps en Reishi. Niet zo gek, want we kunnen allemaal wel eens een steuntje in de rug gebruiken als het gaat om meer ontspanning of onze weerstand. Adaptogene paddenstoelen zijn erg geliefd als voedingssupplement. Deze supplementen kunnen meerdere delen van de paddenstoel bevatten, zoals het mycelium en/of het vruchtlichaam. Maar wat is mycelium en vruchtlichaam precies en waar moet je op letten als je paddenstoel supplementen koopt? Pure Mushrooms helpt je op weg. 

Mycelium en het vruchtlichaam, waar moet je op letten?

Paddenstoelen supplementen zijn in steeds meer variaties te koop. Nog even en je ziet door de bomen het bos niet meer. Om onderscheid te kunnen maken, is het belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken. Zo kan het zijn dat je op de verpakking van een paddenstoel supplement termen als ‘bevat mycelium’ of ‘100% vruchtlichaam’ ziet staan. Zowel mycelium als vruchtlichaam zijn onderdelen van een paddenstoel. Het verschil? Dat leggen we je uit.

mycelium vruchtlichaam extract
mycelium of vruchtlichaam

Wat is mycelium?

Mycelium is het netwerk van alle worteldraden van een paddenstoel of schimmel. Het wordt ook wel zwamvlok of hyfe genoemd. Het mycelium groeit vaak onder de grond en kan zich kilometers uitstrekken onder de bodem. Daarnaast kan dit netwerk op andere ondergronden groeien. Zoals in laboratoria, waar het gecontroleerd op graan of houtsnippers kan groeien en het vervolgens wordt geoogst.

En wat is het vruchtlichaam?

Uit het mycelium kunnen vervolgens de vruchtlichamen van de paddenstoelen groeien. Dit is het zichtbare deel dat zich boven de grond bevindt, maar ook wel aan bomen groeit. Het is als het ware de paddenstoel zelf. Paddenstoelen (en dus de vruchtlichamen) kunnen vele vormen aannemen. Ze komen voor als de ‘traditionele’ paddenstoelen met een hoedje en steel, maar andere soorten – zoals de chaga en lion’s mane paddenstoel – hebben een heel ander uiterlijk. 

Paddenstoelen supplementen: vruchtlichaam of mycelium?

Zowel mycelium als vruchtlichaam bevatten interessante componenten. Zo bevat het vruchtlichaam polysacchariden. En het mycelium van Lion’s mane bijvoorbeeld bevat bepaalde bestanddelen die niet in het vruchtlichaam voorkomen. Toch kiezen wij bij Pure Mushrooms ervoor om uitsluitend voedingssupplementen op basis van 100% vruchtlichaam te ontwikkelen. 

Dat zit namelijk zo: de productiemethode is een bepalende factor voor de kwaliteit van het product. Het mycelium groeit op kweekmateriaal van rijst of graan om de paddenstoel uit te laten groeien. Hierbij raakt het mycelium diep geworteld in het kweekmateriaal waardoor het niet er uit gefilterd kan worden. Als het mycelium vervolgens gebruikt wordt in het eindproduct (oftewel, het voedingssupplement), dan betekent dit dat supplement relatief veel kweekmateriaal bevat. Dit verlaagt de kwaliteit van het product. Immers, de concentratie van actieve bestanddelen wordt hiermee drastisch verlaagd. 

Adaptogene paddenstoelen van Pure Mushrooms

Ben je nieuwsgierig geworden naar de werking van heilzame paddenstoelen? Probeer dan eens één van onze hoogwaardige supplementen. Bij Pure Mushrooms geloven we in de kracht van adaptogene paddenstoelen. Alle producten zijn biologisch en vegan gecertificeerd, puur natuur en zonder kunstmatige toevoegingen. Goed om te weten: onze capsules zijn vrij van vulmiddelen. We voegen alleen 20 mg vitamine C in de vorm van acerola toe per capsule. Op deze manier laten we paddenstoelen extra goed tot hun recht komen.

Alle producten van Pure Mushrooms (Reishi, Chaga, Lion’s Mane, Cordyceps, Fit Mix en Chill Mix) zijn afkomstig van 100% vruchtlichaam uit biologische teelt. Zo garanderen wij een zuiver een hoogwaardig product. 

Pure Mushrooms paddenstoelsupplementen - puur, vegan en bio